Je li cijev od nehrđajućeg čelika sigurna za pitku vodu

Cijev od nehrđajućeg čelika je najsigurniji, najzdraviji, najnekodljiviji materijal na svijetu, koji je najprikladniji za cijev s pitkom vodom.


Od 1980. godine Japan je snažno promicao uporabu cijevi i spojnica od nehrđajućeg čelika, a sada je stopa popularnosti prešla 96%. Američko vladino pravilo ANSI / NSF61-1997a: "za metalne cijevi za pitku vodu dopušteni su samo cijevi od nehrđajućeg čelika i cijevi od nodularnog željeza." Aktualno je izdanje američke Komisije za međunarodni kôd za vodovod i stambeni prostor iz 2003. Glavni Fordov vodovod i direktni cjevovod za pitku vodu u Detroitu, 300 milijuna dolara, izrađeni su od nehrđajućeg čelika 304. Od 1980. godine, mnogi se materijali od nehrđajućeg čelika koriste u vodenom sustavu u Njemačkoj. Od 1995. talijanski su gradovi usvojili tehnologiju koja ne treba kopati jarke da bi se glavni vodovod zamijenio cjevovodom od nehrđajućeg čelika. Nakon 10 godina ispitivanja u Karlskogi u Švedskoj, glavne cijevi od nodularnog lijeva i željeza ukopanog u PVC zamijenjene su 316 cijevima od nehrđajućeg čelika.


Zašto se cijev od nehrđajućeg čelika kao cijev za pitku vodu koristi u cijelom svijetu?

1. Postoje mnoge prednosti cijevi od nehrđajućeg čelika: 1. Higijena: Unutarnji zid ima visoku površinu i nije ga moguće dugotrajno koristiti, što u potpunosti zadovoljava standarde higijene pitke vode.


2. Korozija: Cijela cijev je obrađena otopinom, površina se skuplja i pasivizira, a postojana je. Dodavanje izolacijskog sloja ili antikorozijskog sloja ima bolji antikorozijski učinak.


3. Velika čvrstoća: Opsežna čvrstoća dvostruko je veća od pocinčane cijevi, tri puta veće od bakrene cijevi i može podnijeti tlak vode od 10Mpa.


4. Mala težina: Težina je 1/3 pocinčane cijevi, što je posebno pogodno za cjevovode u visokim zgradama.


5. Mala vodljivost: niska provodljivost topline, 1/4 bakrene cijevi, niska brzina toplinskog širenja.


6. Zaštita okoliša: Nema zagađenja na gradilištu, nema zagađenja okoliša, 100% recikliranja.


7. Dugovječnost: Vijek trajanja je do 70 godina, što je u skladu s vijekom trajanja građevine. Ne treba ga zamjenjivati i održavati cijeli život, a troškovi održavanja su niski.


8. Štednja: Nije lako procuriti i uštedjeti vodene resurse.


9. Prekrasno: kvalitetan i velikodušan, cjevovod se može ugraditi s tamnim pokrovom. Izolacijski sloj ili antikorozivni sloj mogu imati različite boje.

Jednom riječju, materijal od nehrđajućeg čelika je siguran i netoksičan, nema utjecaja na kvalitetu vode i nije štetan za zdravlje ljudi.