Da li cijev od nehrđajućeg čelika hrđa

Nehrđajući čelik oslanja se na vrlo tanki, čvrsti, fini i stabilni krom oksidni film bogat zaštitnim filmom koji se formira na njegovoj površini kako bi se spriječilo da kisikovi atomi neprestano prodire i oksidiraju kako bi se dobila sposobnost korozijske otpornosti. Jednom kada postoji određeni razlog, zaštitni film se neprekidno razbija, atomi kisika u zraku ili tekućini neprekidno će prodirati ili će se atomi željeza u metalu neprestano odvajati, tvoreći labavi oksid željeza, a površina cijevi od nehrđajućeg čelika neprestano zahrđali.


Uobičajena korozija i hrđa cijevi od nehrđajućeg čelika su sljedeće:

1. U vlažnom zraku voda za kondenzaciju između prašine i cijevi od nehrđajućeg čelika stvara mikro bateriju, što dovodi do elektrokemijske reakcije, a zaštitni film se razbija, što nazivamo elektrokemijskom korozijom.

2. Površina cijevi od nehrđajućeg čelika pridržava se soka od organske tvari (poput dinje, povrća, juhe od rezanaca, sluzi itd.), Koji tvori organsku kiselinu u uvjetima vode i kisika, te koroziju organske kiseline na površinu metala pojavit će se dugo vremena.

3. Površina cijevi od nehrđajućeg čelika je zalijepljena kiselinama, alkalijama i solnim tvarima (kao što su alkalna voda i vapnena voda koja prska na zid ukrasa), što izaziva lokalnu koroziju.

4. U zagađenom zraku (poput atmosfere koja sadrži veliki broj sulfida, ugljikovih oksida i dušikovih oksida) prilikom susreta kondenzirane vode nastaje sumporna kiselina, dušična kiselina, tekućina s octenom kiselinom itd., Što izaziva kemijsku koroziju.


Ti se uvjeti odražavaju na koroziji i plijesni na površini cijevi od nehrđajućeg čelika. Glavni razlog za ove situacije je u tome što se cijev od nehrđajućeg čelika ne održava dobro i čisti se u uobičajenim vremenima, što rezultira otpadanjem šljake, boje ili površinskog premaza što rezultira hrđom cijevi od nehrđajućeg čelika. Osim toga, okruženje upotrebe cijevi od nehrđajućeg čelika je također glavni faktor koji vodi do hrđe. Primjerice, u obalnim područjima i područjima s lošom kvalitetom vode, ako je dugo u tim okruženjima, nehrđajući čelik će stvoriti mrlje od plijesni, što će dovesti do hrđe cijevi od nehrđajućeg čelika.


Tijekom uporabe cijevi od nehrđajućeg čelika, potrebno je obratiti pažnju na zaštitu, redovito održavanje i čišćenje, i pokušati ne pričvrstiti blato, boju, cement, boju i druge tvari na površinu cijevi od nehrđajućeg čelika. Ako postoji voda mrlje na površini cijevi od nehrđajućeg čelika duže vrijeme, potrebno je očistiti na vrijeme, inače će hrđati, što utječe na učinkovitost uporabe i vijek trajanja cijevi od nehrđajućeg čelika.